Afstandsonderwijs in het basisonderwijs: Stappenplan


In het lager onderwijs wordt het onderwijs georganiseerd onder de vorm van vijf dagen contactonderwijs. Het is echter niet ondenkbaar dat de situatie in het kader van de stijgende coronacijfers in de school wijzigt, waardoor het contactonderwijs niet langer kwaliteitsvol kan worden aangeboden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een sterke toename van het aantal besmettingen in je school, wanneer grote groepen leerlingen in quarantaine moeten, bij veel afwezige leerkrachten … 

Om scholen uit het basisonderwijs te ondersteunen ontwikkelde het Kenniscentrum Digisprong een stappenplan en geven we tips aan schooldirecties, ICT-coördinatoren en leerkrachten in functie van afstandsleren. 

Het plan focust op de inzet van educatieve technologie en is gebaseerd op een model van Kennisnet in Nederland. Kennisnet ondersteunt scholen om ICT professioneel in te zetten.

Les op afstand organiseren betekent: keuzes maken, die uitvoeren en leraren de ruimte geven om zich voor te bereiden. Goede communicatie op elk moment is daarbij heel belangrijk.

Er zijn drie stappen:

  1. Inventariseer of de randvoorwaarden in orde zijn: ICT-voorzieningen | Leermiddelen en -omgevingen | Deskundigheid.
  2. Plan het onderwijs.
  3. Volg de ontwikkelingen nauw op en stel bij waar nodig.

Stappenplan afstandsleren basisonderwijs
Extern document

Ontdek ook

Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.
1 reacties
Bedankt