Een revolverschot: Lespakket


Bij een aantal moderne klassiekers geschreven door vrouwen ontwikkelt Fixdit een podcast en in samenwerking met Vlogboek educatief materiaal voor scholieren: vlogs en lesbrieven (zie onder). De eerste vlog en lesbrief gaan over de spannende roman Een revolverschot (1911) van Virginie Loveling.

Een revolverschot (1911) is spannende roman, die je niet in één genre kan vatten. In de roman volgen we de twee zussen Marie en Georgine, die erg van elkaar verschillen, maar allebei wees zijn, en ongetrouwd. In het Oost-Vlaamse dorpje waar ze wonen kent iedereen elkaar. Plots ontwikkelen ze allebei gevoelens voor de populaire muziekdocent Luc Hancq, die de zussen schietlessen en een revolver geeft, zodat ze zichzelf kunnen verdedigen. Een fatale move, want voor het einde van het boek vloeit het bloed rijkelijk.

De lesbrieven zijn thematisch ingedeeld en kunnen los van elkaar gebruikt worden (één lesbrief per les). Voor deze lesbrieven is de Salamander klassieker editie van Een revolverschot gebruikt. Deze editie uit 2021 is gemoderniseerd en van een nawoord voorzien door Annelies Verbeke.

In lesbrief 1 maken leerlingen kennis met de roman en de auteur. Door het lezen van dit boek leer je veel over verschillende literaire stromingen. Het noodlot speelt een grote rol, en daarom doet het denken aan klassiekers in deze stroming, zoals Eline Vere en Noodlot van Louis Couperus en Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden. Veelal mannelijke perspectieven op hysterische vrouwen. Het vrouwelijke perspectief van deze roman is anders: er is veel meer begrip voor de situatie waarin de personages belanden, en dat verschilt nogal met de boeken van Lovelings tijdgenoten. Dit is een thema dat we in lesbrief 3 verder behandelen. Een revolverschot is ook een echte streekroman, in de Vlaamse context. Je leert de dorpsbewoners en hun eigenaardigheden, taalgebruik, eetgewoontes en spelletjes goed kennen. Verder heeft Een revolverschot alle spannende elementen van de gothic novel en is het een echte pageturner: je wil weten wie de trekker overhaalt, en waarom! Lesbrief 2 gaat dieper in op de structuur van de roman en welke elementen het zo spannend maken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Fixdit
Organisatie

Ontdek ook