Rijden onder invloed van drugs, alcohol of medicatie: Lesidee


Doelstelling

Voor dit thema laten leerkrachten hun leerlingen een onderzoek uitvoeren naar het verband tussen verslaving en verkeersveiligheid. Omdat jongeren de effecten van psychotrope stoffen vaak minimaliseren, is het de bedoeling om bepaalde vooroordelen een objectieve lading te geven op basis van wetenschappelijke informatie. De didactische systematiek voorziet de leerkracht van een leidraad voor dit onderzoek, thema’s om per subgroep in de klas te onderzoeken en een selectie van documenten voor de leerkracht en elke van deze subgroepen. De leerkracht kan in dit onderzoek de biologische begrippen verwerken die hij of zij normaliter onderwijst op basis van de voorgeschreven informatie over de werking van het zenuwstelsel.

De leerlingen gelden als leerlingen-deskundigen die werken aan een onderzoeksvraagstuk op basis van een gedocumenteerd dossier om de invloed van het gebruik van psychotrope stoffen op het risico en de ernst van verkeersongevallen te verklaren.

Het gebruik van psychotrope stoffen (alcohol, cannabis enz.) is behoorlijk verspreid in de samenleving.

Deze stoffen hebben al snel een schadelijke invloed op iemands vermogen om een voertuig onder controle te houden, snel te reageren en de juiste beslissingen te nemen.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is verkeersveiligheid een gelegenheid om na te gaan in hoeverre begrippen die verband houden met het zenuwstelsel begrepen worden. De voorgestelde fiche kan daarom gebruikt worden als een vormende evaluatie waarbij de leerlingen-deskundigen op zoek gaan naar informatie in een dossier om het antwoord te vinden op een vraag.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Brussel Mobiliteit
Organisatie

Ontdek ook