FLITSklasbezoeken: Workshop


​Flitsend de klas binnen als leidinggevende, samen waarderend lerend als leraar en leidinggevende.

Hoe kunnen we als leidinggevende of als collega leren van de onderwijsleerpraktijk van een leraar? Hoe kan de leraar leren van de leidinggevende of een collega? En vooral: hoe kan je met een minimale tijdsinvestering maximaal leren van elkaar?

Eén van de belangrijkste thema’s in onderwijskwaliteit is zicht krijgen op de onderwijsleerpraktijk. Hoe staat de leraar voor de klas? Hoe kunnen we de leraar verder aanzetten tot leren door als leidinggevende de juiste dingen te doen, de juiste vragen te stellen?

Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden beperkt in de klas komen terwijl daar net de kern zich afspeelt. Zou het niet zinvol zijn om bewust(er) tijd te maken voor de onderwijsleerpraktijk en de ontwikkeling van de leraar en daar onze prioriteit te leggen als schoolleider?

Verder blijkt uit onderzoek ook dat waardering een heel belangrijke factor in werkgeluk is. Alleen blijkt uit allerlei tevredenheidsonderzoeken in onderwijs dat de leraar het gevoel heeft dat deze waardering vaak ontbreekt. Een vaak uitgesproken zin: ‘mijn leidinggevende uit waardering voor de grote projecten op school, maar te weinig voor wat er dagelijks gebeurt’.

Op deze uitdagingen kan je een antwoord bieden door flitsklasbezoeken actief in te zetten als onderdeel van je HR-beleid op school.

Waarom kiezen voor deze workshop?
Je kiest voor een korte en krachtige workshop met een boeiende mix van leeractiviteiten die je nieuwe inzichten bijbrengen, maar die ook leiden tot een eerste plan van aanpak voor het implementeren van flitsklasbezoeken in je eigen school.

Thema’s die onder meer aan bod komen, zijn de volgende:

  • Wat is een flitsbezoek?
  • Waarin onderscheiden flitsklasbezoeken zich van de klassieke lesbezoeken?
  • Wat zijn de voorwaarden om flitsklasbezoeken in te zetten?
  • Hoe kan je dit inbouwen als één van de elementen in de professionele ontwikkeling van leraren/van het professionaliseringsbeleid van de school?
  • Hoe draagt dit bij tot onderwijskwaliteit en werkgeluk?

Door wie zal je begeleid worden in dit traject?
Nancy Dedeurwaerder studeerde in eerste instantie verpleegkunde. Daarna volgden een specifieke lerarenopleiding,  een master Gezondheidsvoorlichting, - opvoeding en bevordering aan de universiteit Gent en een bijkomende master Onderwijswetenschappen aan de universiteit Antwerpen.

Reeds meer dan twintig jaar is Nancy in het onderwijs werkzaam: als leraar en stagebegeleider, coördinator, pedagogisch directeur en de laatste jaren als algemeen directeur van de scholengroep Rhizo. Nancy is bijkomend werkzaam als procesbegeleider bij ‘domo de refontiro’.

Nancy is gedreven door en voor innovatie. Omdat alles in beweging is, moet ook een organisatie als een school mee. Steeds zoekend naar hoe aan nieuwe noden meer en beter kan worden beantwoord, dat kenmerkt haar streven ten voeten uit. Waarden - niet de waan van de dag - zijn daarbij haar kompas.

Die waarden haalt Nancy bij mensen zelf. Door op zoek te gaan naar wat mensen (weer) energie geeft, naar waar hun dromen maar ook hun zorgen zitten, prikkelt ze mensen om mee op weg te gaan. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat is daarbij het motto van Nancy.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
domo de refontiro
Organisatie